понеділок, 14 березня 2022 р.

 

Як боротися зі стресом 

під час війни: 

прості поради


Психологи зазначають, що після 96 годин, проведених у стресових умовах, починається накопичування втоми нервової системи загалом та тих частин мозку, що відповідають за реакції. Як боротися зі стресом, радять фахівці центру протидії дезінформації при РНБО.

Як побороти стрес під час війни

  • Пийте більше чистої води, часто і маленькими ковтками. А от вживання міцного чаю, кави та енергетичних напоїв варто обмежити.
  • Їжте щось легеньке, навіть якщо немає апетиту: бульйон, вівсянку, сухофрукти.
  • Час від часу робіть руханку: покрутіть головою туди-сюди, зробіть дихальні та легкі фізичні вправи, самомасаж.
  • Давайте очам відпочити: переводьте погляд в різні боки, закрийте очі долонями на декілька секунд.
  • Дуже добре допомагають відволіктися та заспокоїтися вправи для дрібної моторики: рукоділля (викладання картин з мозаїки, бісероплетіння тощо). Або просто перебирайте крупу.
  • Грайте з дітьми та домашніми улюбленцями, гладьте їх, обіймайтеся!

Додаємо кілька порад від журналістів 

  • Почитайте улюблену книгу. Пригоди разом зі знайомими персонажами допоможуть відволіктися та заспокоїтися.
  • Спілкуйтеся! Із рідними, друзями, знайомими. Живе спілкування дає відчуття підтримки. Разом легше протидіяти фейкам (проте памятайте, яку інформацію не варто розголошувати).
  • За можливості займіться тим, що ви любите. Любите готувати? Напечіть млинців! Нині Масляна, і хоча під час війни дивно думати про млинці, проте це спокійне заняття доапоможе вам зберегти нерви та нагодувати домашніх.

Ці прості та приємні речі допоможуть вам зберегти спокій, знизити тривогу та побороти стрес.

Разом переможемо!

https://thegard.city/articles/196880/yak-borotisya-zi-stresom 


Що робити для зниження тривоги: поради психолога

Як знизити тривожність

Поради від первомайської фахівчині із психології допоможуть нам пережити ці складні часи.

1. Прийняття ситуації

Прийняти ситуацію, якою вона є. Як би важко це не було. У нас розпочалась війна. Чим більше ми будемо опиратися ситуації, тим важче буде нам самим. Опиратись потрібно ворогу, а те, що маємо ту реальність, яку маємо, треба прийняти.

2. Їжа та заспокійливе

Можливо, прийміть заспокійливе. Не забувайте їсти, бо під час стресу зазвичай не хочеться, але треба.

3. Дихальні вправи

Дихайте глибоко, якщо відчуваєте, що починаєте панікувати, це допоможе організму знизити тривогу. Дихайте за правилом квадрату: на 4 рахунки  глибокий вдих носом, далі на 4 рахунки – затримка повітря, наступні 4 рахунки  видих через рот, останні 4 рахунки  затримка дихання. Зробіть таких 3-4 повтори. Подбайте про свій організм. Ви маєте його наповнити киснем.

4. Допомагайте тим, хто поруч

Попіклуйтеся про тих, хто поруч, це дозволить зайняти мозок конкретними діями, а не накручуванням себе поганими думками. Це піклування може бути про свою родину, або виходити за межі родини. Допомагайте тим, кому можете допомогти, це буде корисно не тільки для інших, але й буде своєрідною терапією для вас самих. Подумайте, чим ви можете бути корисними в нинішній ситуації. Роботу сплануйте так, щоб рухатися покроково, та тримайте увагу на невеличких послідовних діях. Це дозволить мозку з паніки перейти в ритм контролю ситуації.

5. Уявіть майбутнє, в якому все гаразд

Наступним кроком підтримайте свій психічний стан. Цю практику ви можете зробити також разом зі своїми дітьми увечері. Їм теж зараз дуже лячно незалежно від віку. Намалюйте собі в уяві картинку, як ви проводите час вже після закінчення війни. Тільки не малюйте собі конкретних дат, типу через день, 2 тижні, місяць. Ніхто не знає, коли це закінчиться, але якщо у вашій уяві буде картинка того, як ви зі своєю родиною проводите час після закінчення війни, то це буде гріти та мотивувати зараз. Наприклад, уявіть, як ви п‘єте чай і обговорюєте звичайні побутові речі або уроки.

6. «Тут і зараз»

Розв'язуйте проблеми в міру їх надходження. Не думайте про всі проблеми одночасно. Наприклад, якщо зараз треба запастись водою і пройти в бомбосховище, то зосередьтеся на конкретних діях і не думайте про якісь інші складнощі в майбутньому.. Спробуйте подумки просканувати власне тіло: що відчуває на фізичному рівні голова, шия, спина, коліна… Зосередьтеся на цьому моменті «тут і зараз», це допоможе організму увімкнути захисний механізм самокорекції.

Не нехтуйте цими правилами. Подбайте про себе, Ви потрібні собі та своїм рідним

Немає коментарів:

Дописати коментар