понеділок, 13 квітня 2020 р.

Сімейні конфлікти під час карантину


Сімейні конфлікти під час карантину
Через карантин, батьки з дітьми вже більше місяця знаходяться разом у «чотирьох стінах». Через незвичні умови, психологічний тиск і брак вільного часу для себе, у багатьох родинах трапляються конфлікти.

Найпоширенішими є такі:

·       проблеми у дитячо-батьківських стосунках: дитяча неслухняність та зниження у дітей інтересу до навчання, булінг та проблеми у дитячих колективах, неадекватна самооцінка, залежність дітей від інтернету та гаджетів;

Тому батькам пропонують 9 способів бути ближче до дитини


·       проблеми в сім’ї: дисгармонія подружніх стосунків, конфлікти та втрата порозуміння, виникнення недовіри, подружня зрада, розлучення;
            
·             внутрішньо особистісні проблеми та міжособистісні стосунки: самотність, проблема самореалізації, неадекватна самооцінка, проблеми у побудові стосунків, робота з наслідками психологічної травми;
·       непорозуміння поколінь і конфлікти, які з цим пов’язані

Свої рекомендації дає всесвітньовідомий сімейний консультант Гері Чемпен:



·        Особлива увага і допомога потрібна для підлітків. Цінності батьків, те, якою вони прагнуть бачити свою дитину, відрізняються від пріоритетів підлітка і того, яким він хоче бачити себе у оточенні однолітків. Часто батьки недостатньо звертають увагу на інтереси та схильності своєї дитини, не враховують зміни у сучасному світі та соціумі.
Хоч підлітки вже не діти, але ще не зовсім дорослі, тому уваги і підтримкидорослих дуже потребують.

1.       Підлітки здебільшого мовчать. І ми, на жаль, не завжди здогадуємося, про що саме. Вони ще не дорослі, але вже і не діти. Та впоратися зі своїми емоціями так, як це вдається дорослим, вони теж ще не можуть.
2.       Зараз найбільше потребують особливого, цілковитого, безумовного прийняття, близької присутності, при чому не лише фізичної, та готовності їх вислухати. Прагнуть відчувати 100% розуміння їхніх емоцій, потреб, мільйонних запитань. Бо «міцно триматися землі» їм важче, ніж нам. Вони ще, все таки, більше діти.
3. Особливу увагу потрібно звернути на те, шо їм зараз бракує спілкування з ровесниками і свободи та незалежності від батьків. Для них спілкування з однолітками та здорова дистанція з батьками – це щось надцінне.
Натомість, зараз у них лише онлайн-бесіди з друзями, за наявності таких, та батьки поруч 24/7. В онлайн-групах за день у них може бути купа повідомлень, бо без спілкування їм важко.
4.  Підлітки багато мріють, але сьогоднішня ситуація може лякати їх, змінити їхні мрії, тому батьки повинні у всьому їх підтримувати, направляти на правильний шлях, знаходити якісь спільні інтереси, згадати приємні моменти з дитинства, переглянути сімейні фотоальбоми, відео.
5. Якщо ви бачите, що ваша дитина не впевнена у собі, закомплексована, допомогти позбутися цих рис може вправа: виготовлення плаката «Мої досягнення та перемоги». Це допоможе підкреслити сильні сторони вашого підлітка, те, що у нього добре виходить, що йому подобається в собі, що іншим подобається в ньому. Так дитина отримає більше довіри, безпеки, впевненості .
6.  Підлітковий вік – завжди час посиленої емоційної чутливості. Та сьогодні рівень їхньої тривоги, роздратування, злості може ще стрімкіше зростати. Для підлітків характерні різкі зміни настрою, надмірна вразливість, почуття «у квадраті». Саме підліткам притаманне таке явище, як «афект неадекватності», коли емоції вибухають з іскри, якої наче і не було.  Тому, потрібно навчити їх висловлювати та аналізувати свої емоції, а потім і приймати. Позитивні емоції теж потрібно проговорювати.
Емоції можна малювати,описувати; емоціям допомагає музика, фізичні вправи.
7. Важливо спонукати дітей до корисного думання та аналізу – рефлексії. Запитувати щовечора: що тобі сьогодні вдалося?, що було складно?, про що змінив свою думку?, що нове придумав?, що зрозумів?, про що хотів би у мене зараз запитати?
8. Важливо дякувати їм щодня за їхнє розуміння, витривалість, терпеливість. Захоплюватися їхньою відповідальністю. Бо можна усе життя жити, насолоджуючись увагою інших, а можна спробувати звернути увагу на себе самого. 
9. Багато спілкуватися! Хлопці це краще роблять в дії – наприклад, коли разом з дорослими готують якусь страву, чи прибирають у квартирі, або допомагають батькові у гаражі тощо. Дівчаткам потрібно створити особливу, довірливу атмосферу, можливо, з чаєм та трохи приглушеним світлом.

Більше спілкуйтесь, підтримуйте, довіряйте один одному і все буде якнайкраще у вашому житті!!!








Немає коментарів:

Дописати коментар